ילדים הם האוצר היקר ביותר שיש לבני אדם. בהתאם כל הורה אחראי מקדיש תשומת לב רבה לכל מרכיב בחיים שלהם – ובמיוחד כשהם נמצאים על הכביש בתוך רכב הסעות. גם כשמחפשים הסעה לבית הספר שמתרחשת מדי יום, וגם כשהמטרה היא נסיעה חד-פעמית, למשל למסיבת בת או בר מצווה, ישנם מספר דגשים שאסור בשום פנים ואופן להתפשר עליהם – וכדאי כמובן להיות מודעים אליהם.

 

מה קובע החוק?

החוק במדינת ישראל קובע מספר הנחיות משמעותיות לגבי הסעת ילדים. את ההנחיות אפשר לחלק ל-4 קטגוריות עיקריות: דרישות מנהג הרכב, דרישות ביחס לרכב עצמו, בדיקות הכרחיות לפני כל יציאה לדרך ופעולות שהן חובה אחרי כל הסעה.

הדרישות מהנהג: מעבר לרישיון הנהיגה המותאם לרכב ההסעת (D / D1 / D2), הוא חייב להיות בן 21 ומעלה, בוגר 8 שנות לימוד או יותר, בעל אישור כשירות רפואית מטעם המרב"ד וללא רישום פלילי. חובה נוספת היא מעבר קורס נהגי כלי רכב ציבוריים של משרד התחבורה, וכן היתר ייעודי להסעת קבוצות ילדים.

הדרישות ביחס לרכב ההסעות: חגורת בטיחות לכל מושב, מקסימום 10 שנים על הכביש (בנסיבות מסוימות עד 14 שנים), מערכת איתות שמופעלות באופן אוטומטי בכל פעם שדלתות הרכב נפתחות וילדים עולים או יורדים ממנו, שילוט ברור מלפנים מאחור שמבהיר כי מדובר ברכב שיש בו ילדים, ערכת עזרה ראשונה וערכת חילוץ.

בדיקות לפני כל נסיעה: חובה לוודא את תקינות כל המערכות החיוניות – בלמים, הגה, חשמל, אורות, צופר, מגבים. כמו כן יש לבדוק שאין דליפות או נזילות מהמנוע. עוד דגש קריטי הוא לוודא שהדלתות נתפסות היטב אחרי הפתיחה, גם כשהרכב בשיפוע, כדי שחלילה לא ייווצר מצב שילד נתפס בהן. החלונות חייבים להיות שלמים ונקיים כדי להבטיח ראות מיטבית.

פעולות בסוף כל הסעה: הדגש העיקרי הוא סריקה פיזית יסודית של כל הרכב, כדי לוודא מעל לכל צל של ספק שלא נשאר בו אף ילד.

 

על מה חשוב להקפיד במהלך הסעת הילדים?

כולנו יודעים שילדים יכולים להיות שובבים, ובנסיבות המתאימות גם מעודדים אותם ליהנות מהחיים ואפילו להרחיב את הגבולות כדי להתפתח, כמובן תוך השגחה צמודה.

לעומת זאת, במהלך הסעת ילדים חובה לוודא התנהגות על-פי כל הכללים, בלי שום ויתורים. כך למשל אסור בשום פנים ואופן להסיע ילדים בעמידה, גם לא למרחק קצר. כמו כן בכל ספסל שמיועד לשני ילדים ישבו שני ילדים ולא שלושה, גם אם הם קטנים.

הירידה והעלייה לרכב ההסעות הן מוקדי סיכון, ולכן חשוב להיות במהלכן עם מלוא תשומת הלב: באוטובוס הירידה והעלייה מתבצעות אך ורק מהדלת הקדמית. באוטובוסים זעירים וברכבי הסעות ניתן לאפשר ירידה ועלייה גם מהדלת השנייה, אבל בכל מקרה חובה לוודא מעל לכל צל של ספק שכל מי שירד מהרכב התרחק ממנו ונמצא במקום בטוח לחלוטין.